nieuws

Nieuw licentiesysteem voor profclubs

ROTTERDAM - De 36 clubs uit de eredivisie en eerste divisie hebben maandagavond tijdens de algemene vergadering betaald voetbal unaniem voor de invoering van een strenger licentiesysteem gestemd.
De nieuwe regelgeving moet een einde maken aan het financiële wanbeleid in het betaalde voetbal en in het seizoen 2004/2005 ingaan. Het algehele verlangen naar een nieuw licentiesysteem wordt ingegeven door de slechte financiële situatie in het betaalde voetbal. Clubs uit eredivisie en eerste divisie, waaronder het Rotterdamse Sparta kampten afgelopen seizoen meer dan ooit met torenhoge schulden. Lonen van spelers werden soms niet betaald. Gemeente\ pasten vaak noodgedwongen voor miljoenen euro's bij. Veel clubs danken hun bestaan aan de lokale politiek.
In het nieuwe licentiesysteem worden probleemclubs doorlopend gecontroleerd. De verenigingen uit eredivisie en eerste divisie zijn ingedeeld in drie categorieën. De probleemclubs bevinden zich in groep 1. Bij herhaaldelijke overtreding krijgen ze een waarschuwing. Daarbij moeten we een saneringsplan inleveren. Een volgende sanctie is puntenaftrek. De licentiecommissie kan een vereniging jaarlijks maximaal negen punten in mindering brengen. Deze strafpunten worden overigens bij de start van een nieuw seizoen opgelegd. De laatste en eveneens zwaarste sanctie is het intrekken van de licentie.
In Duitsland is een dergelijk systeem naar de tevredenheid van de clubs al ingevoerd. Afgevaardigden van de 36 Nederlandse profclubs toonden zich maandag tijdens algemene vergadering betaald voetbal ook eensgezind. Na zeventien minuten debatteren, volgde een algeheel jawoord.
,,Er is alleen aan ons gevraagd om goed duidelijk te maken wanneer clubs punten moeten inleveren'', lichtte directeur Henk Kesler van de KNVB toe. ,,Daar moeten natuurlijk heel objectieve criteria voor komen. We hopen die op de najaarsvergadering van december te presenteren.''
Het nieuwe licentiesysteem gaat pas in het seizoen 2004/2005 in. De licenties voor het komende seizoen worden nog volgens het oude systeem uitgereikt. Clubs horen dat niet vrijdag maar zaterdag. ,,We hebben uiteindelijk besloten om verenigingen niet op 6 juni maar op 7 juni te informeren. Wij als KNVB brengen niet naar buiten welke clubs nog geen licentie hebben gekregen. Die clubs hebben namelijk na 7 juni nog twee weken de tijd om alles in orde te maken.''
Sparta is een van de clubs die nog altijd in onzekerheid verkeert over het verkrijgen van een licentie. Er is nog altijd geen definitief accoord tussen de gemeente Rotterdam, de sponsorgroep vertegenwoordigd door Peter Bonthuis en Sparta zelf over het reddingsplan voor de Kasteelclub. Wanneer alle partijen wel tot overeenstemming komen is Simon de Jong de beoogd voorzitter van Sparta.
De Jong is nu nog voorzitter van de amateurvereniging Doto en voormalig lid van de raad van Commissarissen van Econosto. Vanuit die laatste positie heeft De Jong Sparta in het verleden regelmatig ondersteund.
Overigens heeft de KNVB de jeugdopleiding van Sparta beloond met een derde ster. In het certificeringsmodel Jeugdopleidingen KNVB ontving Sparta eerder dit seizoen twee sterren maar na een sterke verbetering van de organisatie van de Rotterdamse club heeft de KNVB de beoordeling herzien en een ster toegevoegd.