nieuws

Provimi verwacht winstdaling door vogelpest

mei2003 13-05-provimi.rm
ROTTERDAM - Dierenvoerproducent Provimi verwacht het eerste halfjaar van 2003 af te sluiten met minder winst dan in dezelfde periode een jaar geleden.
Zwakke valuta's in de belangrijkste landen waar het bedrijf actief is en het uitbreken van vogelpest in Nederland en België drukken zwaar op de resultaten. Dat maakte Provimi maandag bekend bij de presentatie van omzetcijfers over het eerste kwartaal.
De uitbraak van vogelpest in Nederland raakt Provimi zwaar. De Nederlandse tak van de groep, die in Parijs aan de beurs is genoteerd, merkt een forse daling van de vraag naar voer, ook uit landen in Oost-Europa. Die willen geen voer uit Nederland uit angst voor besmetting.
Een woordvoerster van Provimi kon niet aangeven hoe groot de daling precies was. Voor de circa 150 medewerkers in Nederland is al wel arbeidstijdverkorting ingevoerd. Banen zijn nog niet in gevaar. ,,Maar dit moet niet te lang duren'', aldus de woordvoerster.
Het bedrijf maakte in de eerste drie maanden 371,3 miljoen euro omzet, 7,2 procent meer dan vorig jaar. Die toename kwam echter door de aankoop van een bedrijf in Polen. Zonder die overname daalde de omzet. De waardedaling van de dollar, de Poolse zloty en de Braziliaanse real veroorzaakte alleen al een afname van 36,2 miljoen euro. De vogelpest heeft vooral effect op het lopende kwartaal. De winstcijfers geeft Provimi pas na zes maanden.
Klik rechts voor de reportage van Radio Rijnmond