nieuws

Geldboete voor lekken naam Volkert van der G.

ROTTERDAM - Oud-wethouder J. Bogers van Wageningen moet een boete van 500 euro betalen omdat hij op 6 mei vorig jaar de naam van Volkert van der G., liet uitlekken.
Politierechter mr. M. Kester in Arnhem veroordeelde hem dinsdag wegens schending van het ambtsgeheim. Bogers kreeg de avond van de moord twee telefoontjes van oud-burgemeester Sala van Wageningen, waarin die Bogers inlichtte over de aanhouding van Van der G., oud-inwoner van Wageningen. Sala vreesde voor rellen omdat hij op dat moment op televisie beelden zag van onlusten in Den Haag.
Bogers belde daarop S. van der Wouw, voorzitter van de Vereniging Milieu-offensief, waar Van der G. werkzaam was. Van der Wouw ging vervolgens rondbellen, waardoor de naam van Volkert van der G. ging rondzingen.
Volgens Kester had Bogers als wethouder een geheimhoudingsplicht. Bovendien had Sala hem verteld dat het vertrouwelijke informatie betrof. Bogers wist daarom dat de identiteit van de verdachte geheim moest blijven. Het onderzoek naar de moord had ernstige schade kunnen oplopen. Dat dat niet is gebeurd, doet niets af aan de overtreding, aldus Kester.
Bogers was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. De veroordeling was conform de eis. Als de oud-wethouder niet betaalt, moet hij tien dagen de cel in.