nieuws

Weggestuurde aannemer Boijmans wil genoegdoening

ROTTERDAM - Bouwbedrijf Hulshof uit Vorden, dat tweemaanden geleden als hoofdaannemer van de verbouwing van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen werd weggestuurd, wil financiële genoegdoening.
Hulshof spant deze week een arbitragezaak aan bij de raad van arbitrage voor de bouw in Utrecht. Het bedrijf eist 2,5 miljoen euro van de gemeente Rotterdam.
Rond de verbouwing van Boijmans, dat zaterdag door burgemeester Opstelten wordt geopend, waren talloze problemen. Het project kende meer dan twee jaar vertraging. Gemeente en bouwbedrijf steggelen over wie verantwoordelijk is voor het uitstel en de bijbehorende kosten moet dragen. De verbouwing, waarbij 5000 vierkante meter aan het bestaande gebouw werd toegevoegd, begon in 1996 al later dan gepland. Een huurder van een nabijgelegen villa spande gerechtelijke procedures aan. Daarna ontstonden er technische problemen. De bouwer stuitte op kademuren, fundaties van pompgemalen en een gaspijp. De bouw lag in 2001 nog eens een half jaar stil door een tentoonstelling van
Jeroen Bosch.
De gemeente zegde de hoofdaannemer Hulshof de wacht aan en nam de regie over. Het bouwbedrijf wil echter betaald worden voor het meerwerk. ,,Allerlei kosten waren door de gemeente niet in het bestek opgenomen. Zo waren ze bijvoorbeeld de monumentale voorgevel vergeten'', zegt directeur Nomen. Zijn raadsman verwacht dat de arbitragezaak pas volgend jaar wordt behandeld.