nieuws

AIVD legt prioriteit bij voorkomen aanslagen

ROTTERDAM - Het is de taak van de AIVD aanslagen te voorkomen. Als met de informatie van de inlichtingendienst ook terroristen achter de tralies kunnen worden gezet, is dat mooi meegenomen.
Lukt dat niet, dan is dat jammer maar niet de schuld van de AIVD. ,,Het voorkomen van aanslagen is ons werk, het arresteren van de daders is het werk van politie en justitie'', zei het hoofd van de AIVD, S. van Hulst, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van zijn dienst. Van Hulst reageerde daarmee op de vrijspraak van vier vermeende terroristen eind vorig jaar door de rechtbank in Rotterdam.
Deze rechtbank was het er niet mee eens dat de vier louter op informatie van de AIVD waren vastgezet. Drie van hen waren twee dagen na de aanslagen van 11 september in Rotterdam aangehouden. Justitie verdenkt twee van deze groep vermeende terroristen van directe betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs.
Het Openbaar Ministerie (OM) vecht het vonnis van de rechtbank in Rotterdam momenteel aan. De uitspraak heeft namelijk het bestrijden van terrorisme in Nederland onder druk gezet, zo erkende minister van Justitie Donner eerder. De bewindsman kondigde aan te overwegen om de wet te wijzigen, als het gerechtshof in Den Haag tot dezelfde conclusie komt als de rechters in Rotterdam. Die vonden dat justitie de informatie van de AIVD eerst had moeten toetsen, voordat het overging tot het arresteren van de verdachten en het doen van huiszoekingen bij hen.
Politie en justitie arresteerden vorig jaar opnieuw een groep van twaalf vermoedelijke terroristen op basis van informatie van de inlichtingendienst. De rechtbank in Rotterdam behandelt deze zaak vanaf 12 mei inhoudelijk. Daarna begint het hoger beroep in de eerste terroristenzaak.