nieuws

Boete geëist wegens uitlekken naam Volkert

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen oud-wethouder Bogers van Wageningen een boete van 500 euro geëist omdat hij de naam van Volkert van der G. als vermoedelijke dader van de aanslag op Pim Fortuyn had laten uitlekken.
Volgens officier van justitie mr. M. de Weert heeft de toenmalige wethouder zich op 6 mei vorig jaar schuldig gemaakt aan flagrante schending van het ambtsgeheim.
Op de avond van de moord lichtte de toenmalige burgemeester Sala van Wageningen Bogers en de andere wethouder onder strikte geheimhouding in over de aanhouding van Volkert van der G., oud-inwoner van die plaats. Sala vreesde voor rellen in Wageningen.
Bogers, die zich niet kon voorstellen dat Van der G. de dader was, belde daarop de voorzitter van de Wageningse Vereniging Milieu Offensief, S. van der Wouw, waar Van der G. had gewerkt. Die ging vervolgens rondbellen.
Bogers ontkent dat hij met dit telefoontje schending van het amtsgeheim heeft gepleegd. Naar zijn mening had burgemeester Sala hem geen geheimhouding opgelegd. ,,Ik erken volmondig dat ik ongelukkig heb geopereerd. Dat telefoontje naar Van der Wouw was een fout telefoontje, maar ik heb geen misdrijf gepleegd.''
Vijf LPF-leden hadden tegen Bogers aangifte gedaan. Zij vreesden dat door het telefoongesprek van Bogers met Vereniging Milieu Offensief belangrijke bewijsstukken waren verdwenen. Maar volgens de officier is dat niet gebeurd.
Volgens het OM is in deze strafzaak de integriteit van de overheid in het geding. Daar is volgens Bogers' advocaat, mr. D. Doorenbos, geen sprake van.Wethouder is een politieke functie, aldus de advocaat, die vrijspraak eiste.
Naar de mening van het OM maakt een wethouder deel uit van de overheid. Als zodanig heeft hij de plicht om zorgvuldig met vertrouwelijke gegevens van derden om te gaan. De uitspraak is op 6 mei.