nieuws

Sparta heeft eigen reddingsplan

ROTTERDAM - Sparta heeft deze week bij de Rotterdamse wethouder van Sport Janssens een eigen reddingsplan ingeleverd.
Als de gemeente het stadion voor circa 12,5 miljoen euro koopt, dan zijn de schulden van de BVO Sparta (7 miljoen euro) en van de Stadion BV (5,9 miljoen euro) weggewerkt. Sparta kan volgens het voorstel met een bescheiden begroting van 3,65 miljoen euro het komend seizoen in. Bovendien garandeert de eerstedivisionist dat de gemeente drie jaar lang elk jaar 610.000 euro voor de verhuur van het stadion krijgt.
De kans dat Janssens instemt met dit scenario is twijfelachtig. Sparta heeft geen rekening kunnen houden met een flinke geldelijke steun van sponsors, de belangrijkste eis die de wethouder stelt voor de aankoop van het Kasteel. Hij wil voorkomen dat Sparta nog eens in grote geldzorgen komt. Sponsors moeten dus voor langere tijd garant staan voor een gezonde exploitatie.
Er zijn acht geldschieters (de groep Peter Bonthuis) die Sparta van de ondergang willen redden en daarover ook praten met de wethouder. Ook zij willen dat de gemeente het stadion koopt om schuldenvrij te kunnen verdergaan. Het bestuur van de club heeft echter geen invloed op die gesprekken en kan dus niet wachten op de uitkomst daarvan. Vandaar dat Sparta ook zelf met iets naar Janssens moest.
Bestuurswoordvoerder Moorman benadrukte vrijdag nogmaals dat Sparta de sponsors hard nodig heeft om er weer een bloeiend voetbalbedrijf van te maken. Hij hoopt dan ook dat geldschieters, club en Janssens elkaar kunnen vinden om de toekomst van de club zeker te stellen.
De BVO Sparta heeft een schuld van 7 miljoen euro aan de gemeente, de fiscus, het spelersfonds CFK en overige crediteuren. Bovendien zit er op het stadion nog een hypotheek van 3 miljoen euro en een achtergestelde lening van 2,9 miljoen euro, verstrekt door de gemeente.