nieuws

AD verliest rechtszaak tegen Hemelrijk

ROTTERDAM - Het Algemeen Dagblad heeft een rechtszaak verloren tegen columniste Pamela Hemelrijk. De rechtbank in Rotterdam bepaalde dinsdag dat de krant onvoldoende redenen heeft om Hemelrijk de laan uit te sturen.
Het AD wilde de arbeidsovereenkomst met de journaliste ontbinden na ruzies over columns rond Pim Fortuyn. In het voorjaar van 2002 weigerde het AD enkele columns van Hemelrijk te plaatsen. De hoofdredactie kon zich niet vinden in het taalgebruik en de kritische kijk in haar stukken, vooral over de mediaberichtgeving rond Pim Fortuyn. Volgens de kantonrechter had de hoofdredactie aan de hand van objectieve criteria moeten aangeven waarom de columns werden geweigerd. Dat is niet gebeurd. ,,De hoofdredactie kon zich dus niet vinden in de geventileerde mening'', aldus de rechter.
Hemelrijk plaatste de geweigerde columns vervolgens op de website van Theo vanGogh. Daarbij irriteerde het AD zich aan een incident in perscentrum Nieuwpoort in Den Haag. In februari 2003 werd Hemelrijk uit Nieuwspoort verwijderd omdat er een taart in haar tas bleek te zitten. Volgens het AD was zij van plan die taart te gaan gooien, maar Hemelrijk zelf ontkende dat. Sinds februari is Hemelrijk door het AD geschorst. Die tijd moet volgens de rechtbank worden gebruikt als een afkoelingsperiode waarin beide partijen werkbare afspraken met elkaar moeten maken.