nieuws

Meerderheid achter strafeis Van der G.

ROTTERDAM - De meerderheid van de Nederlanders (65 procent) vindt de eis van levenslange gevangenisstraf voor Volkert van der G. precies goed.
Bijna een op de vijf Nederlanders (19 procent) vindt de eis voor de man die verdacht wordt van de moord op Pim Fortuyn te licht en 12 procent vindt de straf te hoog. Dat bleek dinsdag uit een enquête door het Nipo gehouden.
Negen procent van de Nederlanders heeft de zaak tegen Van der G. op de voet gevolgd. Volgens het Nipo is het vooral deze groep die een zwaardere straf voor de verdachte wil. Verder blijkt dat mannen (22 procent) vaker voelen voor een strengere straf dan vrouwen (17 procent). Dat geldt ook voor jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar, die minder mild zijn voor Van der G. dan ouderen. Zevenentwintig procent van de jongeren vindt levenslang te licht.
Bij 55-plussers ligt dat percentage op 9. In de vraagstelling gaat het NIPO er vanuit dat levenslang in Nederland in de praktijk 20 jaar cel exclusief aftrek wegens goed gedrag betekent. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie laat echter weten dat levenslang daadwerkelijk levenslang is.
Niet geheel onverwacht is gebleken dat LPF'ers, de aanhangers van Fortuyn, roepen om een hogere eis dan levenslang. Veertig procent van hen heeft dat te kennen gegeven. Van de CDA-aanhang vindt 75 procent de eis precies goed, terwijl 36 procent van de GroenLinksers de strafeis te hoog vindt.
Uit het Nipo-onderzoek blijkt verder dat 56 procent van de Nederlanders meent dat de familie van Pim Fortuyn recht heeft op een schadevergoeding van Van der G. voor de kosten van de begrafenis en de nasleep van de moord. Het Nipo hield de enquête in het weekeinde na de laatste zittingsdag van de rechtszaak.