nieuws

Nederland maakt kennis met Indiaas Nieuwjaar

ROTTERDAM - Indiërs en Surinaamse hindoestanen in Nederland vieren zondag voor het eerst samen grootscheeps het Indiase nieuwjaarsfeest Vaisakhi.
Het festival met een religieuze ceremonie, zang, muziek en dans heeft op de Dam in Amsterdam plaats. De organiserende Indiase liefdadigheidsinstelling CSKCS, gevestigd in Rotterdam, presenteerde het programma dinsdag.
De Indiërs vieren Vaisakhi onder verschillende namen op 13 april om een nieuw jaar en een nieuwe oogst in te luiden. Surinaamse hindoestanen, wier voorouders uit India afkomstig zijn, kennen het feest nauwelijks.
Voor sikhs heeft Vaisakhi extra betekenis, omdat zij op die dag ook de formele stichting van hun religieuze gemeenschap in 1699 gedenken. De tiende goeroe van de sikhs, Gobind Singh, introduceerde toen de doop, waarmee gelovigen tot de gemeenschap toetreden.
Voor sikhs staat Vaisakhi sindsdien in het teken van wereldwijde broederschap. Ze organiseren rond die datum processies. In Amsterdam deden ze dat afgelopen zondag, in Den Haag gaan ze komende zondag de straat op.
De sikhs openen het festival op de Dam met een goddelijke lofzang (kirtan). ,,We zullen bidden dat er vrede mag komen in de wereld'', zei oprichtster B. Khosla van CSKCS. ,,De oorlog in Irak heeft de hele wereld geschokt en wij worden er allemaal op de een of andere manier door geraakt.''
Het is volgens Khosla de eerste keer dat de kleine Indiase gemeenschap in Nederland en de hindoestanen samen zoiets organiseren. Ze hoopt er een jaarlijkse traditie van te maken.