nieuws

Winst Smit drijft op sleepdiensten

ROTTERDAM - Sleepdiensten in havens en voor platforms buitengaats hebben Smit Internationale vorig jaar stabiele inkomsten bezorgd. Het bergingswerk blijft onvoorspelbaar en leidde tot een daling van de inkomsten.
Het scheepvaartbedrijf behaalde over 2002 een nettowinst van 13,4 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 17,4 miljoen in de boeken kwam. Voor het lopende jaar geeft het bedrijf nog geen voorspelling over de resultaten. De omzet kwam uit op 319 miljoen euro tegen 364 miljoen een jaar eerder.
Havensleepdiensten en de dienstverlening aan olie- en distributieplatforms aan bijvoorbeeld de kust van westelijk Afrika of voor Brazilië zorgen voor het merendeel van de omzet. In die hand- en spandiensten, zoals het afmeren, slepen of loodsen van tankers, ziet directeur B. Vree nog groeimogelijkheden. ,,We kijken waar we kunnen uitbreiden, maar verwacht geen grote stappen'', zei hij dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Bij de buitengaatse dienstverlening verwacht Smit voor 2003 een winststijging van 20 procent.
Na een verliesgevende periode speelde Smit in de haven van Rotterdam het afgelopen jaar quitte. De onderneming heeft daar behoorlijk huisgehouden. Smit heeft bijvoorbeeld eenderde van alle schepen in de haven verkocht of verplaatst. Het goede resultaat werd behaald ondanks de afschaffing van een Nederlands belastingvoordeel voor de scheepvaart.
Het bergingswerk en het zware sleep- en hijswerk is afhankelijk van wat zich voordoet. Vorig jaar was er bijvoorbeeld voor het bergingswerk een bedrijfsresultaat van 2,8 miljoen, waar een jaar eerder, toen Smit onder andere meehielp bij de berging van de Russische kernonderzeeër Koersk, nog 6,1 miljoen werd verdiend.
De laatste twee maanden van 2002 liet de markt voor het bergingswerk een explosieve groei zien. Diverse schepen strandden of zonken en Smit profiteert daarvan. De onderneming leidt de berging van het wrak van het gezonken vrachtschip Tricolor. Het bedrijf hoopt het vaartuig eind september opgeruimd te hebben. Verder maakt Smit kans de olietanker Prestige te mogen bergen.
Smit miste vorig jaar een aantal grote hijsprojecten, omdat opdrachtgevers die uitstelden. Ook speelde de lage dollarkoers mee bij de sterke terugval in het resultaat van de divisie die zwaar sleepwerk en omvangrijke transporten over zee verzorgt. Het bedrijfsresultaat zonk hier van 6 miljoen euro in 2001 naar een verlies van 3,7 miljoen vorig jaar.