nieuws

Schiedamse gemeentelijke enquête asbestflats begonnen

maart2003 14-03-enquete.rm
ROTTERDAM - De Schiedamse gemeenteraad is vrijdag met de eerste openbare verhoren begonnen in de gemeentelijke enquête rond de sloop van flatwoningen en ouderenwoningen in Schiedam Nieuwland.
De Schiedamse raad had als eerste gemeente in Nederland na de wijziging van de Gemeentewet een enquêteverordening. Die geeft gemeenten het recht net als de Tweede Kamer een officiële enquête te houden.
Een onderwerp was er ook vrijwel meteen. Eind jaren negentig stuitten de slopers in de oude gebouwen op het gevaarlijke asbest. Dat asbest was niet vermeld op de officiële asbestinventarisatie.Het Openbaar Ministerie besloot tot een strafrechtelijk onderzoek en de raad besloot de zaak bestuurlijk te onderzoeken. Op 3 juni 2002 werd de Enquêtecommissie Parkweg-Oost ingesteld.
Schiedam is niet de eerste gemeente die daadwerkelijk zo'n onderzoek houdt. In februari rondde Katwijk een enquête af naar wat er allemaal was misgegaan bij de aanleg van een verwarmingssysteem in het gemeentehuis. Enkele andere gemeenten (Almere, Alkmaar) zijn al bezig met een onderzoek maar daar moeten de openbare verhoren nog beginnen.
Aan dat stadium is Schiedam nu toe.
In beslotenheid zijn inmiddels een groot aantal betrokkenen gehoord en in het openbaar worden nu in ieder geval zes getuigen gehoord. Onder hen zijn mensen van bedrijven die bij de sloop betrokken waren, (voormalige) ambtenaren, en twee ex-wethouders. Die zijn het laatst aan de beurt, volgende week woensdag. Uiterlijk in augustus is het eindrapport klaar.
Klik rechts voor de reportage van Radio Rijnmond