nieuws

Geen lintje voor achtervolger Van der G.

ROTTERDAM - Hans Smolders, de man die direct na de moord op Pim Fortuyn achter de verdachte aanrende, komt niet in aanmerking voor een lintje. Dat heeft L. Kom, fractiemedewerkster van de LPF woensdag gezegd.
Ze kreeg het bericht hierover van de loco-burgemeester van Tilburg, de woonplaats van Smolders. Kom had daar met een groep anderen om de koninklijke onderscheiding gevraagd.
De politie hield verdachte Volkert van der G. kort na de liquidatie aan. Smolders, die chauffeur van Fortuyn was, leidde met zijn mobiele telefoon politieagenten naar de plek waar zij Van der G. konden aanhouden.
De loco-burgemeester van Tilburg meldde Kom per brief dat Smolders geen lintje krijgt omdat hij niet voldoet aan alle criteria van het reglement voor het toekennen van een lintje. Wat het probleem is, stond er niet bij. Het Kapittel voor de Civiele Orden in Den Haag adviseert de minister van Binnenlandse Zaken over toekenning. Het brengt uit privacyoverwegingen geen mededelingen over zulke kwesties naar buiten, aldus een woordvoerster.
Kom is teleurgesteld en vol onbegrip. ,,Als het optreden van Smolders al niet meer wordt gewaardeerd, wat dan nog wel.''