nieuws

Risico's door slechte apparatuur bij kijkoperaties

maart2003 04-03-kijkoperatie.rm
ROTTERDAM - Een groot deel van de medische instrumenten die bij kijkoperaties worden gebruikt, deugt niet. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie bij achttien Nederlandse ziekenhuizen.
In totaal zullen 59 ziekenhuizen worden onderzocht. Volgens de onderzoekers kunnen door de defecten medische complicaties ontstaan. Bij 20 procent van de gebruikte instrumenten is volgens het onderzoek de isolatie beschadigd.
Hierdoor zou de patiënt inwendige brandwonden kunnen oplopen. Eenderde van de lichtkabels die bij de kijkoperaties worden gebruikt, voldeed evenmin aan de normen. De lichtkabels brengen licht naar het te onderzoeken deel van het lichaam. Hoe meer licht, des te beter de arts op een monitor kan zien hoe ernstig de situatie is. ,,Als er weinig licht is'', zegt voorzitter J. Bonjer van de NVEC, ,,kan de arts dingen over het hoofd zien.'' Bonjer zegt niet te weten of patiënten in het verleden complicaties hebben opgelopen door de ondeugdelijke apparatuur.
De NVEC vindt dat alle ziekenhuizen hun instrumenten voor de kijkoperaties goed moeten onderzoeken en zo nodig moeten vervangen. In Nederland worden per jaar 50.000 kijkoperaties uitgevoerd: 20.000 in de buik en 30.000 in de gewrichten. Volgens Bonjer is het een nieuwe methode die sinds tien jaar in Nederland op grote schaal wordt toegepast.
Dit verklaart volgens hem waarom de organisatie nog niet op orde is. ,,Veel ziekenhuizen hebben tien jaar geleden nieuwe apparatuur aangeschaft. Die apparatuur is nu dringend aan vervanging toe. Dat is alleen nog niet doorgedrongen.''
Klik rechts voor het gesprek van Radio Rijnmond met voorzitter Bonjer van de NVEC, tevens werkzaam bij het Erasmus MC.