nieuws

Songfestivalwinnaar ontdaan door Idols-uitslag

ROTTERDAM - ,,Wat! Is Hind uit Idols gestemd?'' Deze mededeling kreeg de winnares van het Nationaal Songfestival, Esther Hart, zaterdagnacht even stil.
De vergelijking tussen de twee liedjesprogramma's is de afgelopen weken veelvuldig getrokken, waarbij Idols qua populariteit aan het langste eind trok. Maar de finale van het Songfestival in Rotterdam Ahoy' leverde toch een leuk feest op.
Net als Idols (RTL4) ontstond ook bij deze uitzending van de publieke omroep een sms-rel. Niet over de kosten dit keer, maar over de ontvangst van de tekstberichten. Wegens een storing kon de organisatie aanvankelijk niet over de 30.000 verstuurde sms'jes beschikken en baseerde daarom de publiekspeiling op de 55.000 'gewone' telefoontjes. Later stoomden de sms'jes toch nog binnen en volgens de notaris leverden die tekstberichten dezelfde einduitslag op.
De overwinning van de Rotterdamse Esther Hart (170 punten) blijft dus onomstreden. Gordon eindigde zaterdag met 124 punten op de tweede plaats, maar toonde zich een sportief verliezer. Hart mag meezingen met toekomstige Gordon-concerten en hij beloofde haar dat hij mee zal reizen naar Riga. In deze hoofdstad van Letland wordt op 24 mei de 48e editie van het Eurovisie Songfestival gehouden.
Esther Hart (Epe, 1970) droomt naar eigen zeggen al jaren van deelname aan het liedjesfestijn en dit jaar had ze dubbele kansen. Een componist had namelijk een nummer dat zij zong ingezonden naar de Engelse evenknie van het Nationaal Songfestival. Dat liedje mag meedoen aan de finale in dat land, maar Hart koos voor Nederland.
Het 'BBC-liedje' wordt volgens Hart nu ,,door een of ander groepje gezongen''. ,,We gaan naar Riga toe, we gaan naar Riga toe...'' Zo kwam Hart en haar ploeg zaterdagnacht de persconferentie binnen. ,,Showbizz in Nederland'', zo bromden verslaggevers van roddelbladen ontevreden. Hart trok zich er niets van aan. ,,Ik ben helemaal blij. Ik had deze uitslag niet verwacht, maar kan wel zeggen: het is een superervaring.''
Componist Tjeerd van Zanen en tekstschrijver Alan Michael zaten eveneens te glunderen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het nummer One Good Reason waarmee in het verleden Marlayne in Jeruzalem de Nederlandse eer verdedigde. Dat nummer eindigde daar op de achtste plaats. ,,Maar dit nummer komt hoger'', zo stelden Van Zanen en Michael zelfverzekerd.
Hart zelf gaf ook aan dat ze het avontuur in Riga met veel vertrouwen tegemoet ziet. En tegen die tijd moet het gedoe in Nederland rond Idols toch wel verstomd zijn. ,,Ach, ik heb het allemaal niet zo gevolgd'', stelde Hart. ,,Ik verkeer nu helemaal in een Songfestival-vibe.''