nieuws

Werk Woody van Amen te zien in Rotterdam

ROTTERDAM - Woody van Amen is volgens kunstkenners de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art in Nederland. Zijn schokkende werk zette in de jaren zestig de gevestigde kunstwereld op zijn kop.
Een overzichtstentoonstelling van het werk van de 66-jarige Van Amen is tot eind juni gelijktijdig in Rotterdam en Nijmegen te zien.
Eindhovenaar Van Amen raakte geïnspireerd door kunst gebaseerd op massacultuur, nadat hij in 1961 een reis naar New York had gemaakt. In zijn vroegste pop-artwerk verwerkte hij symbolen die hij uit Amerika meebracht, zoals afbeeldingen van Felix kattenbrokjes, Wrigley kauwgom en Rizla vloeitjes.
Echt schokkend werd Woody van Amen met zijn belangrijkste werkstukken Electric Chair, een elektrische stoel opgesierd met knusse plantjes, en Voelbox, een erotisch voelobject. Hij wilde daarmee de bezadigde kunstwereld ook expres provoceren.
In het Nijmeegse Museum Het Valkhof is het pop-artwerk van Van Amen te zien. Op de expositie hangt ook werk van andere bekende artiesten uit die tijd, zoals Wim T. Schippers en Panamarenko.
In de jaren zeventig werd Van Amen beschouwender. Hij verhuisde naar Zwitserland en richtte het Instituut voor Nieuwe Romantiek op. Nog later haalde de kunstenaar zijn inspiratie vooral uit Zuidoost-Azië. Werk uit die periode is te zien in het Chabot Museum in Rotterdam.
De expositie is te zien van 5 april tot en met 22 juni.