nieuws

Atlete Vriesde wil WK-medaille inleveren

ROTTERDAM - Atlete Letitia Vriesde overweegt de bronzen medaille in te leveren die ze in 2001 bij de wereldkampioenschappen in Edmonton veroverde. De Surinaamse 800-meter-loopster wil zo protesteren tegen de internationale atletiekfederatie IAAF.
De bond weigert haar de bonus van 25.000 dollar uit te keren die hoort bij de derde plaats. Vriesde had in de aanloop naar de WK twee dopingcontroles buiten wedstrijden om moeten ondergaan. Dat is niet gebeurd. De IAAF beweert dat de 38-jarige atlete haar verblijfplaats niet heeft doorgegeven. Vriesde ontkent dat en zegt de Surinaamse bond steeds op de hoogte te hebben gehouden.
De in Hoogvliet woonachtige loopster heeft een protest ingediend, maar nog geen antwoord gekregen. Vriesde is het wachten zat. ,,Wat heb ik aan een medaille als ik hard heb gewerkt en de bonus niet krijg?'', zegt ze. ,,Dat is voor mij een jaarinkomen. En ik ben niet de enige. Meer atleten zijn de dupe van de regels van de IAAF.''
Vriesde leeft sinds 1985 in Nederland, maar blijft uitkomen voor Suriname. Ze won tijdens de WK in 1995 al zilver op de 800 meter. Vorig seizoen verliep mede door blessures teleurstellend. Dit jaar wil ze uitkomen tijdens de WK indoor (Birmingham) en outdoor (Parijs). ,,Of ik in 2004 naar de Olympische Spelen in Athene ga, weet ik nog niet'', aldus Vriesde.