nieuws

Bergers ruimen laatste wrakken Westerschelde op

ROTTERDAM - Een combinatie van bedrijven begint woensdag met het opruimen van de laatste 38 wrakken in de vaargeul van de Westerschelde.
Met een grote bok en een grijperkraan wordt ten oosten van Perkpolder het eerste wrak geborgen, een onbekend vaartuig van 80 meter lang.
De Nederlandse en Vlaamse regering sloten in 1995 een verdrag om de Westerschelde te verdiepen zodat de haven van Antwerpen bereikbaar blijft voor de steeds groter wordende zeeschepen. Die verdieping is inmiddels afgerond, maar onderdeel van het verdrag was ook het ruimen van 53 wrakken. Daarvan zijn er de afgelopen jaren al 15 geborgen.
De bergingsoperatie is bijna twee jaar vertraagd. Dat komt onder meer omdat de Vlaamse overheid pas in het voorjaar van 2002 met het benodigde geld over de brug kwam.
Rijkswaterstaat heeft de bergingsklus vorig jaar voor ruim 45 miljoen euro aanbesteed aan de Combinatie Wrakkenberging Westerschelde, bestaande uit Dredging International, Scaldis Salvage & Marine Contractors NV, Smit Salvage BV, Boskalis BV, NV Baggerwerken De Cloedt & Zn, Herbosch-Kiere en Jan de Nul NV.