nieuws

Vier jaar voor brein achter Dover-zaak

ROTTERDAM - Een rechtbank in Hongkong heeft een mensensmokkelaar die een financiële sleutelrol speelde in de Dover-zaak veroordeeld tot vier jaar cel, zo meldde de Chinese krant South China Morning Post zaterdag.
Rechter Tong Man verklaarde de 29-jarige Lam Hei-kit schuldig aan het witwassen van geld en bezit van valse reisdocumenten. In juni 2000 kwamen 58 illegale immigranten uit China om in een Nederlandse vrachtwagen op weg naar het Britse Dover. De bestuurder van het voertuig, Perry W. uit Capelle aan den IJssel kreeg eerder veertien jaar cel opgelegd in Groot-Brittannië wegens zijn aandeel in de operatie.
,,Zijn rol was allerminst klein'', zo oordeelde rechter Tong Man over Lam Hei-kit. ,,Deze internationale smokkelaarsbende was zeer groot. De operatie had niet door kunnen gaan zonder zijn inzet'', aldus de magistraat. ,,De bewijzen hebben aangetoond dat hij niet de belangrijkste vervoerder is geweest (van mensen) maar hij beheerde de gestolen en vervalste paspoorten''.
De verdachte heeft alle aantijgingen van de hand gewezen. Niet hij maar zijn broer zou schuldig zijn aan de mensensmokkel met dodelijk afloop.