nieuws

Rotterdam vaart Rotterdam opnieuw voorbij

ROTTERDAM - Het wil maar niet lukken om de voormalige Rotterdam, destijds een cruiseschip varend voor de Holland Amerika Lijn, definitief naar haar vroegere thuishaven te halen.
Een nieuw initiatief, waarbij het schip dienst zou gaan doen als congreslocatie, is gesneuveld omdat er in de ogen van de initiatiefnemers geen geschikte ligplaats is.
De gemeente Rotterdam onderzocht de afgelopen maanden uitgebreid de mogelijkheden voor exploitatie van de vroegere Rotterdam, die nu Rembrandt heet. Er is gekeken naar ligplaatsen, veiligheid, milieu, toegankelijkheid en bestemmingsplannen. Uiteindelijk kwam het college met een ligplaats in de Maashaven, maar dat vonden de initiatiefnemers geen (financieel) haalbare optie.
De Rotterdam komt dus - weer - niet. Want het was al de tweede keer dat de gemeente uitgebreid onderzocht of het schip voorgoed naar de stad kon komen waar het in 1958 bij de RDM van stapel liep.
Eind jaren negentig strandde de komst op de kosten: zowel van het schip als van de noodzakelijke asbestsanering. De SS Rotterdam werd vervolgens verkocht aan Premier Cruises en, in Rotterdam, omgedoopt tot Rembrandt. Sinds begin deze eeuw was het schip weer te koop, nu was het veel goedkoper.
Volgens de initiatiefnemers was het asbest aan boord grotendeels gesaneerd. Maar het kan er volgens oud-medewerkers van de RDM nooit helemaal uit zijn. Bijvoorbeeld alle leidingen naar de hutten waren met asbest omwikkeld. Elke verbouwing aan het schip had dan ook gelijk opnieuw uitgebreide asbestsaneringen opgeleverd. De gemeente spreekt daar nu niet of nauwelijks over, maar dat heeft volgens ingewijden wel degelijk een rol gespeeld.