nieuws

9 jaar celstraf geëist voor geweldadige verkrachtingen

ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Rotterdam is maandag negen jaar cel geëist tegen een man die wordt verdacht van acht gewelddadige verkrachtingen.
Alle slachtoffers werkten in 2001 op de tippelzone aan de Keileweg. Acht vrouwen deden aangifte van verkrachting. Allen werden opgepikt nabij de Keileweg door iemand die ze beschreven als een normale klant.
Aangekomen op een rustige plek ver van de tippelzone, gebruikte de dader cocaïne en werd hij gewelddadig. Hij sloeg, schopte en beet de vrouwen en bedreigde ze met messen en schroevendraaiers. Enkele slachtoffers werden vastgebonden.
De 34-jarige verdachte R.R. werd in november 2001 aangehouden nadat een eerder slachtoffer hem had herkend en de politie had gewaarschuwd. Hij reed in een gestolen auto bij de tippelzone. In de wagen zat een prostituee die verklaarde dat zij kort daarvoor was verkracht. Bij de Keileweg hingen toen al briefjes waarop werd gewaarschuwd voor de man. Omdat hij volgens justitie telkens een andere auto stal voordat hij naar de tippelzone ging, hadden de vrouwen niet door bij wie ze instapten.
R. weigert onder meer mee te werken aan een gedragsonderzoek in het Pieter Baancentrum. De raadsman van R. betoogde maandag dat het niet zinvol is om R. tbs op te leggen omdat hij heeft laten weten dat hij ,,niet bereid is mee te werken aan enige behandeling''.
Justitie eiste in november 2002 ook al negen jaar cel. In een tussenvonnis oordeelde de rechtbank toen dat moest worden uitgezocht of deskundigen zich al vaker hebben uitgelaten over het gedrag van de verdachte. Er blijken alleen twee rapporten van de reclassering te zijn. ,,Van een psychische stoornis of gebrekkige ontwikkeling is niets gebleken. Het is niet anders'', concludeerde officier van justitie P. Spoon.
De uitspraak is op 17 februari.