nieuws

R'dam wil 1000 I/D-banen omzetten

januari2003 20-01-banen.rm
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam streeft ernaar duizend zogenaamde In- en Doorstroombanen (I/D) binnen drie maanden om te zetten in gewone banen.
Verantwoordelijk wethouder Van der Tak becijfert dat voor deze ingreep dit jaar 3,5 miloen euro nodig is.
Rotterdam heeft in totaal ongeveer 10.000 gesubsidieerde banen. Voor de komende jaren zou structureel 12 miljoen euro nodig zijn voor de diensten die zich bezighouden met het schoonhouden van de stad, de ROTEB en Stadstoezicht.
De gemeenteraad moet nog beslissen of het geld, dat volgens Van der Tak valt onder preventief veiligheidsbeleid, hiervoor daadwerkelijk wordt vrijgemaakt.
Van der Tak maakte het voornemen maandag bekend toen hij en staatssecretaris Rutte een intentieverklaring ondertekenden over de toekomst van de gesubsidieerde arbeid. Rutte prees Rotterdam voor de voortvarende modernisering van de gesubsidieerde arbeid.
Rotterdam telt de meeste gesubsidieerde banen van Nederland en er is een vrij goede doorstroming naar regulier werk.
Rotterdam is de eerste gemeente die gebruik maakt van de subsidieregeling van het zogeheten 10.000 Banenplan die na het Najaarsoverleg, eind 2002, is ingesteld. Eerder dat jaar wilde het kabinet nog flink bezuinigen op de gesubsidieerde arbeid waardoor in Rotterdam 1050 I/D-banen dreigden te verdwijnen.
Ook werkgevers die het voorbeeld van de gemeente volgen, kunnen bij eenmalig een rijkssubsidie krijgen. Voor iedere gesubsidieerde baan waarvan ze een gewone baan maken, kunnen de werkgevers aanspraak maken op minimaal 17.000 euro.