nieuws

Initiatiefnemer Rowena-beeld heeft strafblad

ROTTERDAM - Initiatiefnemer S. van 't Goor, die een standbeeld wil oprichten ter nagedachtenis aan het vermoorde meisje Rowena Rikkers, is zelf veroordeeld wegens mishandeling.
Dat heeft Van 't Goor woensdag zelf bevestigd. Hij stelt dat zijn justitiële verleden niets te maken heeft met zijn voorstel voor het Rikkers-monument.
Van 't Goor heeft naar eigen zeggen twee jaar geleden een jongeman die een oude vrouw beroofde mishandeld. Ook heeft hij een winkeldief in elkaar geslagen en bedreigde hij een man die zijn vriendin had verkracht. Voor het laatste feit werd hij veroordeeld en kreeg enkele maanden gevangenisstraf.
,,Ik heb een brede rug'', stelt Van 't Goor. ,,Het zijn allemaal vergrijpen waar ik nog steeds achter sta. Ik kan niet tegen onrecht: iedereen praat over normen en waarden, maar niemand doet daadwerkelijk wat.''
Het standbeeld moet een symbool worden van alle verwaarloosde en mishandelde kinderen ter wereld. Rikkers werd bekend als 'het meisje van Nulde' nadat lichaamsdelen van haar op het strand van Nulde werden gevonden. Het 4-jarige meisje werd in de zomer van 2001 vermoord en in stukken gehakt, vermoedelijk door de vriend van haar moeder. De man en de vrouw hoorden vorige week forse celstraffen tegen zich eisen.
Kunstenaars Toos Hagenaars uit Winschoten denkt op dit moment na over een ontwerp voor het standbeeld. Vermoedelijk wordt het een beeld van een meisje, omringd door allemaal sprookjesfiguren. De initiatiefnemers hopen het standbeeld neer te kunnen zetten in Utrecht en willen het betalen met giften. Zij zijn inmiddels begonnen met inzamelen. In een later stadium hopen ze bij het standbeeld een stiltecentrum tegen zinloos geweld te openen.