nieuws

Concertmeester Hülsmann staakt werk

ROTTERDAM - De concertmeester en violist van het Rotterdam Philharmonisch Orkest, Kees Hülsmann, zal woensdagavond niet spelen. Rondom zijn vermeende dreigende ontslag is veel publiciteit ontstaan.
Daardoor vindt Hülsmann dat hij niet optimaal kan presteren. De concerten gaan wel gewoon door. Concertmeester Gordan Nikolitsch van het London Symphony Orchestra zal Hülsmann deze week vervangen.
,,Het doet me veel pijn dat ik niet kan spelen, maar je kan niet onder alle omstandigheden presteren. Het is niet waar dat ik weiger op te treden'', legt Hülsmann uit. Hij zou deze week drie concerten geven als solist en dirigent in een programma met Vivaldi's Vier Jaargetijden en Piazolla's Vier Jaargetijden van Buenos Aires.
Hülsmann zegt uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen dat de directie van hem af wil. ,,Een week voor de repetitie kreeg ik hoogte van de plannen. Toen ik de directeur van het orkest het ontslag voorlegde, kreeg ik geen antwoord.'' Hülsmann zei dat ook de ondernemingsraad geen antwoord van het bestuur krijgt op een eventuele ontslagprocedure.
Een woordvoerster van het orkest liet weten dat er geen sprake is van ontslag. Ze zei tevens niet te willen ingaan op eventuele interne problemen van het orkest.
,,Het orkest moet beter worden georganiseerd. Er zijn een aantal zaken die moeten veranderen. Sommigen daarvan zijn eenvoudig op te lossen. Bij andere zaken ligt dat dieper. Maar het is niet aan mij om daar nu op in te gaan'', aldus Hülsmann. Hij vermoedt dat zijn kritische houding ten aanzien van het orkest de reden is dat het bestuur hem wil ontslaan. ,,Ik heb met de organisatie weinig te maken. Maar als ik zie dat het orkest afglijdt, moet ik dat toch aangeven.''