nieuws

Veel toeristen onbeschermd tegen ziekten

ROTTERDAM - Nederlandse toeristen blijven zich onvoldoende bewust van de risico's op infectieziekten. Vooral reizigers naar het sterk opkomende vakantieland Turkije kennen vaak niet de risico's van het oplopen van hepatitis-A.
Bezoekers van Gambia (de nieuwste topper onder de goedkope strandvakanties) beschermen zich zelden tegen malaria.
,,Mensen reizen steeds makkelijker verder weg en krijgen hierdoor het gevoel dat de wereld kleiner wordt. Zij denken dat ze hun eigen normen kunnen hanteren in Gambia en Turkije en bereiden zich onvoldoende voor'', aldus de internist D. Overbosch van de Travelclinic Rotterdam dinsdag op de openingsdag van de Vakantiebeurs in Utrecht.
Gemiddeld genomen is een op de vier reizigers onvoldoende beschermd tegen malaria. Circa eenderde onderschat de risico's van hepatitis-A. Van de vakantiegangers naar Turkije laat zelfs tweederde zich niet vaccineren tegen de ziekte die ook wel geelzucht wordt genoemd.
Vorig jaar bleek uit onderzoek dat bijna 30 procent van de reizigers onvoldoende beschermd op reis gaat. ,,Gemiddeld genomen kan je zeggen dat we het niet beter zijn gaan doen. Zeker als je je bedenkt dat we wel steeds meer en verder weg reizen'', stelde Overbosch.