nieuws

Robeco hoopt op winstherstel bedrijven

ROTTERDAM - De aandelenkoersen op de effectenbeurzen zullen pas gaan stijgen als het bedrijfsleven beter draait. Ondernemingen moeten weer uitzicht op winst hebben.
Dat perspectief krijgen zij als ze doorgaan met het treffen van maatregelen om slagvaardiger te opereren en als ze betere prijzen voor hun producten kunnen vragen.
Dat was de kern van de boodschap die de beleggingsgroep Robeco dinsdag heeft uitgedragen bij de raming voor het lopende jaar. De voorwaarden voor aantrekkende koersen komen feitelijk neer op een betere economie, zo vatte J. van Duin, bestuurslid van Robeco samen. Hij is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid bij een van de grootste bedrijven in deze sector in Nederland.
De internationale effectenbeurzen hebben een beroerde periode achter de rug. De AEX, de toonaangevende graadmeter op de beurs van Amsterdam, heeft een daling van 37 procent in het afgelopen jaar beleefd. In het jaar daarvoor waren de hoofdfondsen al 20 procent in waarde verminderd. In 2000 bleef de neergang tot 5 procent beperkt. Dat jaar maakte een einde aan een lange reeks van gestaag oplopende aandelenkoersen in de jaren negentig.