nieuws

Vicky lekt geen dieselolie meer

ROTTERDAM - De Vicky, de Turkse tanker die woensdag in het Nauw van Calais botste op het gezonken autoschip Tricolor, lekt geen dieselolie meer. Als de al gelekte brandstof aanspoelt op de Vlaamse stranden, dan gebeurt dat niet voor 7 januari. Dat is vrijdag bekendgemaakt.
De Belgische kustwacht noemt de situatie rond de Vicky stabiel, ondanks de sterke wind. Het schip ligt voor anker op dertig kilometer voor de kust van Oostende. De Belgische marine heeft het schip, dat enkele gaten heeft opgelopen, in de nacht van donderdag op vrijdag in de gaten gehouden.
De kapitein van de Vicky heeft inmiddels gevraagd een deel van zijn lading te mogen lossen. Er zijn voorwaarden opgesteld om dit zonder milieuschade te doen. Een Nederlands bedrijf is gevraagd de inhoud van de Vicky te meten. Wanneer het overpompen kan beginnen, hangt af van het weer en van de beschikbaarheid van een leeg schip. Een schip om een mengeling van zware diesel, lichte diesel en zeewater te vervoeren, is nog niet gevonden.
Naar aanleiding van de botsing tussen de Vicky met het wrak van de Tricolor hebben de Duitse zee- en havenloodsen vrijdag gepleit voor een betere opleiding van zeelieden. De gezonken Tricolor was afgezet met boeien, maar desondanks zijn er al twee schepen op gebotst: half december de Duitse bulkcarrier Nicola en nieuwjaarsdag de Vicky.