nieuws

Smit hervat werk na aanvaring Turks schip met Tricolor

ROTTERDAM - Voor de derde keer in korte tijd is een scheepsongeluk voor de kust van Duinkerken gebeurd. De regio is waarschijnlijk aan een milieuramp ontsnapt omdat bij de aanvaring woensdag toch geen kerosine vrij is gekomen.
De Turkse tanker Vicky voer woensdagavond op het wrak van het Noorse schip de Tricolor, dat na een aanvaring in december was gezonken. De Belgische kustwacht heeft donderdag bevestigd dat de aanvankelijke vrees voor een kerosinelek ongegrond is. De Vicky, met 70.000 ton brandstof aan boord, lekt niet. Donderdagmorgen inspecteren Franse autoriteiten het Turkse schip nader.
De Vicky zat korte tijd vast op de voorkant van de Tricolor, maar raakte op eigen kracht weer los van het wrak en is voor anker gegaan. De 24 opvarenden zijn nog altijd aan boord.
Volgens de Britse omroep BBC was de 243 meter lange Vicky onder Turkse vlag op weg van de Belgische havenstad Antwerpen naar New York toen ze 's avonds vastliep op de Tricolor. Die was op 14 december gezonken na een aanvaring met een containerschip. Twee dagen na het zinken van de Tricolor voer er ook al een schip op het wrak van het Noorse vrachtschip, terwijl het is omgeven met boeien.
Een schip van bergingsbedrijf Smit dat bezig is met het pompen van stookolie uit de Tricolor, was op het moment van de aanvaring niet aanwezig. Het schip was in de haven van Zeebrugge om de opgepompte stookolie te lossen. Donderdag zal Smit na inspectie van de schade aan de Tricolor het werk hervatten, zegt een woordvoerder.
Hij zegt dat voor de werknemers van Smit een gevaarlijke situatie zou zijn ontstaan als ze op het moment van de aanvaring aanwezig waren geweest. Toch is hij ervan overtuigd dat de scheepvaartautoriteiten de Tricolor voldoende beveiligd hebben.
,,Ons schip is zo groot dat het als een soort extra baken fungeert. Als we er woensdagavond gelegen zouden hebben, was de aanvaring misschien wel niet gebeurd.''
Smit is sinds de zaterdag voor kerst bezig met het pompen van 2000 ton stookolie uit het gezonken vrachtschip. Het bedrijf verwacht daar nog tien dagen voor nodig te hebben. Of Smit ook de opdracht krijgt om de Tricolor te bergen is nog niet duidelijk.
Klik rechts voor de reportage van Radio Rijnmond