nieuws

Kijkcijfers TV Rijnmond groeien explosief

ROTTERDAM - Het laatste kwartaal van 2002 is het gemiddeld aantal kijkers van TV Rijnmond explosief gegroeid. Gemiddeld keken 360.000 mensen per dag. Wekelijks bereikte de regionale zender een kleine 800.000 kijkers. Dat is een toename van zo’n 50 procent vergeleken over dezelfde periode van 2001.
TV Rijnmond heeft de kijkcijfers de afgelopen jaren wel steeds licht zien stijgen, maar deze sprong in de lucht is in omroepland uitzonderlijk. “Het is ongelooflijk”, zegt TV Rijnmond-hoofdredacteur Cees van der Wel, “maar het bewijst de kracht van regionale televisie. De kijkers rekenen op ons en weten ons steeds beter te vinden”.

Dramatische week in mei

Eerder in 2002 behaalde TV Rijnmond al grote marktaandelen. “In mei was het direct aanwijsbaar door de vele extra uitzenduren die wij hebben gemaakt rond de moord op Fortuyn en de Feyenoord UEFA-cup finale. In die dramatische week maakte de zender een merkwaardige spagaat: tussen verdriet en vreugde. Het is een week die voor iedereen bizar was. Er is in die periode zo vreselijk hard gewerkt. Toen waren er al extreem veel kijkers”, aldus Van der Wel.

Trend van de laatste maanden

Na de recente grote stroomstoring bleek er weer grote aandacht voor TV Rijnmond. “Iedereen wil alles weten over wat er om de hoek gebeurt. Daar is regionale radio en televisie bij uitstek geschikt voor: de kracht van de regionale publieke omroep”, zegt de hoofdredacteur, die de eerste weken bij de plotsklapse stijging zijn ogen en oren bijna niet kon geloven. “Wanneer je die gigantische stijging ziet, denk je eerst dat het slechts een uitzonderlijke week betreft, maar die trend houdt nu al drie maanden aan. Dat is zonder meer geweldig. Tegelijkertijd is het ook roeien tegen de stroom in, want alle regionale omroepen in Nederland maken programma’s voor extreem weinig geld: bedragen waarvoor ze in Hilversum nog niet eens de deur uitgaan”. De hoofdredacteur hoopt op een blijvende trend. “Het betekent niet dat we nu lui achterover gaan leunen: straks komen er verkiezingen, we gaan veel doen aan de watersnoodherdenking. En in februari komen we met een lang nieuwsprogramma. Het wordt in 2003 allemaal nog veel interessanter en leuker om naar die zender van ons te kijken”, besluit Van der Wel.

Gemiddelden

Over het hele afgelopen jaar genomen stemden wekelijks gemiddeld 642.000 mensen op de regionale tv-zender af, terwijl dat er in 2001 nog 582.000 waren. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een groei van maar liefst 150.000 kijkers.