Mega-orkest in De Doelen

Ruim 350 musici voeren woensdagavond de 'Gurre-lieder' van de Oostenrijkse componist Arnold Schönberg op in De Doelen in Rotterdam. Nog nooit eerder speelden er zoveel mensen samen in de Rotterdamse concertzaal.

Voor het muziekstuk zijn veel verschillende muzikanten nodig en daarom wordt het werk zelden uitgevoerd. In totaal spelen er zes solisten, vier koren en twee volledige symfonie-orkesten mee. Tot de uitvoerenden behoren ook het koor en het symfonie-orkest van Codarts, het Rotterdamse conservatorium.

"Het is echt te gek om met zoveel musici te werken, en met deze dirigent," zo vertelt eerstejaars studente harp Minou den Hals uit Dordrecht. Die dirigent is Reinbert de Leeuw, dé Schönberg-specialist van Nederland. Hij is zelf ook ontzettend enthousiast: "Als er nou één stuk is waarvan ik de afgelopen veertig jaar dacht 'als ik dat nou toch eens mag dirigeren' dan is het dit wel".

Programmeur Neil Wallace van de Doelen vindt de Gurre-Lieder niet alleen een prachtige kans voor publiek en musici om iets unieks mee te maken, hij ziet het ook als een bewijs dat klassieke muziek niet een linkse hobby voor de elite is. "Hier zitten woensdag ook jonge mensen in de zaal."

Het concert in De Doelen is inmiddels uitverkocht. Voor de concerten van donderdag in Eindhoven en zaterdag in Den Haag zijn nog wel kaarten te koop.

Deel dit artikel: