nieuws

Reactie ChristenUnie

ROTTERDAM - Er zit ,,een discrepantie'' tussen bevindingen van commissie-Van den Haak en de verklaring van toenmalig minister De Vries (Binnenlandse Zaken). Dat zegt lijsttrekker Rouvoet (ChristenUnie) in een reactie op het rapport van de commissie.
De Vries verklaarde 6 mei, de dag waarop Pim Fortuyn werd doodgeschoten, dat hij geen aanwijzingen had voor concrete dreiging voor Fortuyn. Die waren er wel, maar De Vries wist dat toen niet, aldus Rouvoet. Daar zit wat hem betreft wat ,,politieke pijn''.
De dreiging was er wel degelijk, alleen had de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hiervan geen grondige analyse gemaakt. Zij hadden echter wel de opdracht van De Vries gekregen om dit te doen. De Vries had hier meer achteraan moeten zitten. Ook zijn collega Korthals van Justitie had wat meer activiteit aan de dag moeten leggen, aldus Rouvoet.
Rouvoet vindt de dubbele houding van Fortuyn zelf ook cruciaal. Fortuyn weigerde duidelijk aan te geven hoe hij werd bedreigd en accepteerde aanvankelijk ook geen beveiliging.