nieuws

Commissie worstelt zich door berg aan informatie

ROTTERDAM - De commissie-Van den Haak heeft zich de afgelopen maanden door ongeveer 3500 krantenknipsels en 500 'andere' documenten heengeworsteld.
Verder heeft de commissie een kleine honderd radio- en tv-uitzendingen over Pim Fortuyn beluisterd en bekeken.
De grootste klus was de e-mailcorrespondentie van Fortuyn, 9000 mailtjes in totaal. Het Nederlands Forensisch Instituut moest er aan te pas komen om verschillende berichten te reconstrueren. De commissie interviewde honderd mensen, onder wie familieleden, politici, politiemensen, leden van het tweede paarse kabinet en medewerkers van inlichtingendiensten.
De onafhankelijke commissie-Van de Haak werd 14 mei door het kabinet aan het werk gezet om, zo luidde de opdracht, tot op de bodem uit te zoeken wat er is gebeurd tussen 20 augustus 2001, toen Fortuyn aankondigde mee te doen aan de Tweede-Kamerverkiezingen, tot en met 6 mei, de dag dat Fortuyn werd doodgeschoten.
De commissie analyseerde 25 incidenten waarbij Fortuyn bedreigd werd. De overheid wist van veertien van deze gevallen, zo stelt de commissie vast. In vijf van die gevallen ging het om daadwerkelijke fysieke dreiging. Negen keer werd hier alleen mee gedreigd.
Volgens Van den Haak ging het in dertien van de 25 incidenten om dreigpost. Acht keer ging het om fysieke dreiging, variërend van het gooien van blikjes bier tot opstootjes waar Fortuyn zich vertoonde.
Verder zit er een telefoongesprek tussen van twee dierenrechtenactivisten waarbij er één zegt dat Fortuyn dood moet. Dit telefoongesprek is onderschept. Dit was echter loos alarm. ,,Het was dreigen om het dreigen'', aldus de commissie.
Tot slot zijn er nog een aantal gevallen van chantage, nog stammend uit de periode dat Fortuyn niet actief was in de politiek. De commissie heeft gekeken wat er met deze incidenten is gedaan.