nieuws

Vriendin Volkert van der G. niet langer verdacht

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft de vervolging van de vriendin van Volkert van der G. gestaakt. Van der G. wordt verdacht van de moord op Pim Fortuyn.
De verdenking tegen Petra L. is niet langer van kracht, de zaak tegen haar wordt geseponeerd. Dit heeft persofficier van justitie D. Kruimel dinsdag bevestigd.
Petra L. werd verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen voor brandstichting of het veroorzaken van een ontploffing. Aanleiding voor de verdenking was de vondst van chemicaliën in de woning in Harderwijk van Van der G. en L., eerder dit jaar. Volgens deskundigen konden van deze stoffen explosieven worden vervaardigd.
Het eindigen van de verdenking is het gevolg van een verklaring van Van der G. als getuige. ,,Deze was ontlastend'', aldus officier Kruimel. De politie arresteerde L. begin september. Zij zat enkele dagen vast. Na een paar dagen zag de rechter-commissaris geen gronden haar nog langer in de cel te houden. L. heeft alle beschuldigingen van meet af aan van de hand gewezen.
De advocaat van Petra L., E. van Gils, acht de sepotbeslissing van de zaak tegen zijn cliënte juist en rechtvaardig. ,,Te meer daar het Openbaar Ministerie als grond voor het sepot heeft aangegeven dat zij ten onrechte als verdachte is aangemerkt'', aldus de raadsman. ,,Dan ben je echt gerehabiliteerd.''
De zaak tegen Van der G. zelf is onlangs voor de tweede keer pro forma voor de rechtbank in Amsterdam geweest. De rechtbank bepaalde dat Van der G. gedragskundig moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie. Het proces tegen Van der G. zal pas daarna worden voortgezet, vermoedelijk in maart.
Pim Fortuyn werd 6 mei op het terrein van het Mediapark in Hilversum doodgeschoten. Vrijwel direct daarna arresteerde de politie Van der G.