nieuws

Mogelijk terreuracties op veerboten naar Engeland

ROTTERDAM - Terroristen hebben plannen om een vrachtwagen geladen met explosieven aan boord te brengen van een veerdienst. Daarvoor hebben Nederlandse en Franse veiligheidsdiensten gewaarschuwd.
De informatie over een aanslag zou afkomstig zijn van de FBI, meldt de BBC.
De explosieven zouden aan boord worden gebracht op een schip tussen Groot Britannië en het kanaal. Volgens de BBC zijn de ferry-havens in Groot-Brittannië extra beveiligd vanwege de dreiging van een terroristische aanslag. Een woordvoerder van Stenaline in Nederland zegt niets te weten over een dreigende aanslag.
Volgens Downing Street kunnen mensen gewoon met de veerboten reizen. Wel moet iedereen alert blijven. De BBC meldde dat het om de hoogste alarmfase sinds zeker twee jaar gaat.
De Britse premier Blair waarschuwde maandagavond nog voor terreuraanslagen in zijn land. Tijdens het jaarlijkse banket in Londen voor bankiers en industriëlen zei hij bijna dagelijks bestookt te worden met nieuwe aanwijzingen daarvoor.
De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben ook de zeehavens in de landen aan de Oostzee gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen. De controles op binnenlopende schepen worden versterkt. Er wordt vooral gezocht naar springstof. De Amerikaanse geheime diensten zouden aanwijzingen hebben dat terreurgroepen aanslagen willen plegen op Amerikaanse ambassades in Estland, Letland en Litouwen.