nieuws

Celstraf voor Dordtse eerwraakmoord

ROTTERDAM - Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag de 41-jarige A.H. en zijn 40-jarige vrouw F.H. uit Dordrecht veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk tien en zes jaar voor het ombrengen van hun dochter Sudobe (16).
Het in dekens verpakte dode meisje werd half februari vorig jaar in Ouderkerk aan den IJssel gevonden langs een landweggetje. Zij zou met een sjaal zijn gewurgd. Het was de politie al snel duidelijk dat sprake was van ernstige problemen in het Afghaanse gezin. De dochter zou op jonge leeftijd haar maagdelijkheid hebben verloren en stond op het punt te gaan samenwonen. Het meisje had zo volgens de ouders de familie-eer bezoedeld.
De rechtbank in Den Haag achtte eind vorig jaar al bewezen dat het meisje in aanwezigheid van de moeder door de vader was omgebracht, om de familie-eer te redden. Dat gebeurde in de woning van een oma in Dordrecht. De rechtbank legde het echtpaar toen tien jaar en zeven jaar cel op. De advocaat-generaal eiste twee weken geleden voor het hof dezelfde straffen.