nieuws

Feyenoord heeft spitsenprobleem

ROTTERDAM - Bert van Marwijk hield bij aanvang van het seizoen met veel dingen rekening.
Ook in het slechtst mogelijke scenario voorzag de oefenmeester van Feyenoord echter niet dat hij na drie maanden wel heel schaars in de aanvallers zou komen te zitten. Met de ontknoping van de eerste ronde van de Champions League in zicht is het toch zover. Daarom overweegt de coach sterk dinsdag tijdens de uitwedstrijd tegen Juventus terug te vallen op Mariano Bombarda, een speler die zijn loopbaan afgelopen zomer eigenlijk al als beëindigd beschouwde.
Ook al zit je nog zo ruim in de aanvallers, het kan een keer ophouden. Pierre van Hooijdonk, Leonardo en Ebi Smolarek bivakkeren in de ziekenboeg. Bonavanture Kalou is geschorst. Met het oog op het beschikbare materiaal heeft Bert van Marwijk voor het duel met Juventus nog maar twee opties over voor een positie. Robin van Persie of Bombarda flankeren Anthony Lurling en Thomas Buffel in de aanvankelijk ruim bezette aanvalslinie van Feyenoord.
De gedwongen keuze lijkt in het voordeel van Bombarda uit te vallen. De Argentijn kreeg vorig seizoen bij Willem II geen nieuw contract aangeboden. Bij gebrek aan interessante aanbiedingen speelde de bonkige spits aanvankelijk met de gedachte een barretje te openen in Spanje. Totdat Feyenoord zich mede op voorspraak van Van Hooijdonk voor hem meldde. Natuurlijk wilde hij als de nood aan de man kwam in de slofase van een duel best proberen een beslissing te forceren.
De dertigjarige Bombarda, in dienst van Willem II goed voor vier duels in de Champions League en een doelpunt, heeft tot dusver bij Feyenoord een handvol invalbeurten achter de rug. Tijdens het gewonnen thuisduel met Excelsior scoorde hij zijn enige treffer in dienst van de Rotterdammers. Door blessures en schorsingen kan het dus zo maar gebeuren dat hij tijdens de cruciale wedstrijd tegen Juventus mag beginnen.
Wil Feyenoord deelname aan de tweede ronde van de Champions League in eigen hand houden dan moet het van Juventus winnen. Elk ander resultaat betekent dat de Rotterdammers ook bij winst in het slotduel van de groep tegen Newcaste United afhankelijk zijn van de uitslag van de ontmoeting tussen Dinamo Kiev en Juventus.
Met het oog op de enorme belangen komt het hoogst ongelegen dat de Rotterdammers waarschijnlijk terug moeten vallen op Lurling, een spits die tot voor kort bang was om in De Kuip te spelen, en Bombarda, een tot voor kort werkloze aanvaller die zich er al bij had neergelegd dat hij zijn centen in de Spaanse horeca moest verdienen.
Het verhaal over de spitsen van Feyenoord is typerend voor het probleem van de drie Nederlandse deelnemers aan de Champions League. Als Ajax, PSV en Feyenoord gevrijwaard blijven van schorsingen en blessures kunnen ze zich redelijk meten met de betere clubteams van Europa. Maar in tegenstelling tot de concurrentie in de Champions League heeft de Nederlandse topdrie geen goede vervangers voor zijn beste spelers.
,,En dat zal altijd wel zo blijven'', verzuchtte Van Marwijk. ,,Dat wil niet zeggen dat we het opgeven. Ook wanneer we het niet halen, gaan we het volgend seizoen gewoon weer proberen.''