nieuws

Ster van Heinsbroek snel gedaald

ROTTERDAM - De ellende begint op het moment dat fractievoorzitter Wijnschenk minister Heinsbroek als partijleider van de LPF wil lanceren.
Wijnschenk hoopt met zijn daad op 30 september orde op zaken te kunnen stellen in de LPF-fractie, maar zijn actie blijkt achteraf de val van de flamboyante minister in te luiden.
De soloactie van Wijnschenk zorgt er juist voor dat de gemoederen in fractie en kabinet oververhit raken. Niet alleen worden twee Kamerleden uit de fractie gezet, ook de ministers Bomhoff en Heinsbroek ruziën openlijk over het vice-premierschap.
De LPF is sterk in twee kampen verdeeld. In het kamp van Heinsbroek vertoeven ook Wijnschenk en medeoprichter Albert de Booij. Bomhoff kan rekenen op de steun van interim-bestuurder Maas, staatssecretaris Van Leeuwen en een aantal Kamerleden.
Op het moment dat Maas zich in de discussie over de ruzie in de LPF-fractie mengt, fluit Heinsbroek (50) hem in niet mis te verstane taal terug. De bewindsman vindt dat Maas zich als niet-democratisch gekozen bestuurder niet met het conflict moet bemoeien.
Heinsbroek onderneemt begin oktober een poging om vice-premier Bomhoff uit het kamp van Maas te trekken. Bomhoff is optimistisch over de afloop van de gesprekken met zijn collega. ,,Het is jammer dat er de afgelopen dagen door allerlei mensen ruwe taal is gebruikt,'' constateert hij.
Maar de taal wordt alleen maar gespierder. Als Bomhoff twee dagen later verslag doet van een bijeenkomst met de provinciale LPF-voorzitters, haalt hij Confucius aan met 'het belang van respect en vertrouwen'. Het commentaar van Heinsbroek op het minicollege is kort maar krachtig: ,,lulkoek''.
De ruzie wordt heviger na een uitgelekt memo over het Centraal Planbureau (CPB). Bomhoff toont zich ontevreden over het
functioneren van dit overheidsorgaan; een niet bijster geloofwaardige opvatting, daar Bomhoff oprichter is van het concurrerende instituut Nyfer. Heinsbroek, als minister van Economische Zaken verantwoordelijk voor het planbureau, laat weten dat hij het volste vertrouwen heeft in het werk van het CPB.
Vanaf dat moment verliest Heinsbroek steeds meer krediet begint. Binnengekomen als een vertegenwoordiger van de nieuwe politiek, valt nu vooral zijn slechte gedrag op. Heinsbroek pleit in het openbaar voor normen en waarden, maar hij zou er niet voor terugdeinzen collega's uit te schelden en daarbij schuttingtaal te gebruiken.
Zijn collega-bewindslieden praten over zijn positie en besluiten enkele dagen later het onvermijdelijke: Heinsbroek moet weg. Alles werkt tegen hem. Schrale troost is dat ook Bomhoff het veld moet ruimen. De opvolger van Pim Fortuyn, zo werd hij een maand geleden nog genoemd. Zo zag hij gezien de machtsstrijd met Bomhoff kennelijk zelf ook. Herman Heinsbroek wilde minister zijn zoals je een bedrijf runt. Hij greep daarmee terug op zijn eigen ervaring als topman van Arcade. De onconventionele miljonair heeft moeten ervaren dat het politieke handwerk nog een paar andere aspecten heeft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl