nieuws

Tien aanhoudingen bij preventief fouilleren Tarwewijk

ROTTERDAM - De politie van Rotterdam heeft vrijdag voor het eerst ook op Rotterdam-Zuid een actie gehouden waarbij iedereen werd gefouilleerd op verboden wapenbezit. Tien mensen werden aangehouden.
Zij hadden messen, een honkbalknuppel, traangas en verdovende middelen bij zich. Een arrestant bleek nog 342 dagen hechtenis tegoed te hebben, zo maakte de politie zaterdag bekend. Het gebied in de Tarwewijk, met daarin de Millinxbuurt, werd dinsdag door burgemeester Opstelten aangewezen als zogenoemd veiligheidsrisicogebied. De actie liep van vrijdagmiddag twee uur tot zaterdagochten twee uur. Bij de actie werden 433 mensen gefouilleerd, van wie zestig in twee horecagelegenheden.
De Tarwewijk is het tweede gebied in Rotterdam dat werd aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Het eerste was de omgeving Nieuwe Binnenweg. Met die aanwijzing kan de politie binnen zo'n gebied iedereen fouilleren op onder meer wapens, zonder dat er ook daadwerkelijk een verdenking is.
De aanwijzing van veiligheidsrisicogebieden komt voort uit een wetswijziging van de Gemeentewet na de zogenoemde Millinxbuurtactie in Rotterdam in 1999. Toen liet Opstelten de buurt hermetisch afgrendelen door de politie en iedereen fouilleren. De rechter floot de burgemeester toen terug. Na de wijziging van de Gemeentewet zijn dergelijke acties nu wel toegestaan.