nieuws

Smit haalt chemische stof van Jolly Rubino

ROTTERDAM - Bergingsmaatschappij Smit is afgelopen zondag begonnen met het bergen van de chemische stof fenol van het vrachtschip Jolly Rubino.
Dat heeft een woordvoerder woensdag bekendgemaakt. Het schip strandde een maand geleden voor de oostkust van Zuid-Afrika.
Inmiddels hebben bergers ongeveer vierhonderd vaten met het giftige, brandbare fenol uit de containers op het 190 meter lange schip gehaald. Volgens de woordvoerder hebben zij hetzelfde aantal nog te gaan.
Ook is het bedrijf nog bezig met het overpompen van de stookolie uit het vrachtschip. Van de zeshonderd ton olie aan boord is ruim eenderde geborgen. Duidelijk is dat 250 ton olie toch is weggespoeld, want in een van de opslagplaatsen troffen bergers slechts zeewater aan. ,,De olie is verspreid op zee en is niet aangespoeld'', zegt de zegsman.
Het bergingswerk heeft vertraging opgelopen, omdat Smit geregeld last heeft van onstuimig en wisselvallig weer. Het is ook niet duidelijk hoe lang het werk nog gaat duren. Het kan volgens de woordvoerder een kwestie van een week, tien dagen of nog langer zijn.
Bovendien is onduidelijk wat met de Jolly Rubino, die onder Italiaanse vlag voer, gaat gebeuren. ,,We kunnen het schip niet zomaar lostrekken, omdat het dan zal breken'', weet hij. Overheden, eigenaren en verzekeraars moeten beslissen wat Smit moet doen.
De maatschappij heeft in elk geval de situatie zo onder controle dat een gevaar voor een milieuramp is geweken. In de buurt van het gestrande schip ligt het St. Lucia Wetlands Park, een natuurgebied dat op de lijst van werelderfgoederen van de VN-organisatie Unesco staat.