nieuws

OM verheugd over stopzetten hongerstaking

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam, belast met de strafvervolging van Volkert van der G., is verheugd over het feit dat de verdachte van de moord op Pim Fortuyn diens hongerstaking stopzet.
,,Een goed bericht'', aldus donderdag OM-woordvoerder R. Meulenbroek. ,,Wij wensen een goede rechtspleging, waarbij wij een gezonde verdachte voor de rechter kunnen brengen'', aldus Meulenbroek. De voorlopige beëindiging van de hongerstaking betekent voor het OM dat de druk enigszins van de ketel is. Meulenbroek: ,,Een zorgvuldig onderzoek is noodzakelijk en zou nog enige tijd vergen.
Bij een voortzetting van de hongerstaking zou dit onder druk komen te staan.'' Het OM gaat er vanuit dat de zaak-Van der G. eind oktober of begin november weer verder zal worden behandeld door de rechtbank in Amsterdam. ,,We nemen aan dat we tegen die tijd toe zijn aan een inhoudelijke behandeling van de zaak'', aldus Meulenbroek. ,,Tenzij zich weer nieuwe ontwikkelingen voordoen. Dan zou het opnieuw op een zitting pro forma kunnen uitdraaien.''
Op de eerste zitting in de zaak op 9 augustus, eveneens pro forma, presenteerde officier van justitie J. Plooy een overzicht van het bestaande bewijs tegen de verdachte. Dit bestaat onder meer uit kruitresten op het lichaam dan wel de kleding van Van der G. Op het pistool dat Van der G. tijdens zijn arrestatie, vrijwel direct na de moord op Fortuyn, bij zich droeg, is bloed van het slachtoffer gevonden. Op de broek van Van der G. troffen experts celmateriaal van Fortuyn aan. Ook zijn er ooggetuigen van de moord.
In de auto van Van der G. vond de politie een kaart van het Hilversumse Mediapark, waar Fortuyn op 6 mei na een radio-vraaggesprek werd neergeschoten. In de auto lag tevens een memo over dat interview. De auto van Van der G. stond in de omgeving van het Mediapark geparkeerd. Volgens aanklager Plooy is ook uit het computergebruik van Van der G. gebleken dat hij bewust naar de moord toewerkte.
De grootste complicatie in het onderzoek lijkt tot dusver de consequente weigering van Van der G. een verklaring af te leggen.
Ook de recente arrestatie van zijn vriendin, Petra L., heeft hem op dat punt niet kunnen vermurwen. L. is inmiddels weer
op vrije voeten. Het OM verdenkt haar van voorbereidingshandelingen voor brandstichting dan wel voor het teweegbrengen van een ontploffing. Deze verdenking komt voort uit de vondst van chemicaliën in de woning in Harderwijk van Van der G. en L. Met deze stoffen zouden volgens deskundigen explosieven kunnen worden vervaardigd.