nieuws
Verpleegkundigen weigeren dwangvoeding Van der G.

ROTTERDAM - Als een arts besluit om Volkert van der G. dwangvoeding te laten geven, is het nog niet zeker dat verpleegkundigen dat besluit ook uitvoeren.
Beroepsorganisatie NU'91 sluit zich aan bij de artsenorganisatie KNMG. De artsenvereniging riep de leden al eerder op geen dwangvoeding te geven.
NU '91 waarschuwt verpleegkundigen en verzorgenden dat ze strafrechterlijk aansprakelijk zijn als ze handelingen uitvoeren die de patiënt niet wil. ,,Een verpleegkundige kan dan veroordeeld worden tot het betalen van smartegeld, net als de arts'', aldus voorzitter M. von Bönninghausen van NU '91 woensdag.
De beroepsorganisatie, met 22.000 leden de grootste in de sector, noemt het niet ondenkbaar dat verpleegkundigen in problemen komen. ,,In praktijk geven verpleegkundigen vaker toe aan de wensen van artsen, zonder dat ze kunnen aangeven waarom ze dan doen'', aldus de voorzitter. ,,Het zijn dan vooral de jonge en onervaren verpleegkundigen, maar die vallen net zo goed onder het tuchtrecht.''
Volkert van der G, verdacht van de moord op Pim Fortuyn, heeft eerder vastgelegd dat hij geen voeding wil. Hij houdt zijn hongerstaking inmiddels meer dan twee maanden vol. Enkele artsen uit de LPF-fractie hebben gezegd hem wel dwangvoeding te willen geven.
De vakbond CNV Publieke Zaak deelt de mening dat een verpleegkundige mag weigeren mee te werken aan een besluit van de arts tot dwangvoeding. Beleidsmedewerkster M. Vollebregt meent dat een verpleegkundige of verzorgende wegens gewetensbezwaren mag weigeren om dwangvoeding te geven aan een hongerstaker. De bond heeft een soortgelijke zaak aangekaart op de internetsite zorgethiek.nl: daarbij gaat het om een hongerstakende mevrouw Van L. in een huis van bewaring. De FNV-vakbond Abvakabo kon woensdag geen mening geven.
De discussie over dwangvoeding is ontstaan omdat de regels niet geheel eenduidig zijn. In de Penitentiair Beginselen Wet (PBW) staat dat, met het oog op het afwenden van levensgevaar, het recht van een gedetineerde op onaantastbaarheid van zijn lichaam kan worden beperkt.
In de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) staat echter dat artsen alleen maar medisch mogen ingrijpen met toestemming van een patiënt, tenzij deze niet in staat is zelf zijn wil kenbaar te maken. Van der G. heeft echter duidelijk gesteld geen voeding te willen.