nieuws

Phoa opteerde eerder voor Sport

ROTTERDAM - Staatssecretaris Sport lag meer in de lijn der verwachtingen, vertelt de toekomstige staatssecretaris Khee Lian Phoa van Emancipatie Zaken vrijdag.
Zo kwam het ook ter sprake toen de LPF voor de formatie de mogelijke kabinetsposten besprak. Met emancipatie heeft de aanstaande bewindsman echter ook ,,alles'', zo zegt hij. Khee Lian Phoa, die zijn Chinese familienaam Khee om verwarring te voorkomen niet gebruikt als achternaam en K.L. Phoa hanteert, was in de tennis- en de turnwereld actief. Om die reden leek Sport hem wel wat.
Van emancipatie weet hij echter ook genoeg, meent hij. Dat draait allemaal om vrije burgers, die gelijk zijn voor de wet, stelt de 47-jarige vader van drie dochters. Dat gaat in de praktijk in Nederland al goed vergeleken met andere landen, maar de manier waarop mensen elkaar benaderen kan beter. ,,Voor werk geldt dat als het gaat om beloning en participatie.
Thuis als het gaat om de verdeling van taken tussen de man en de vrouw.'' Dat laatste is wat de toekomstig LPF-staatssecretaris betreft een traditioneel gegroeide situatie en hij wil aandacht vragen voor een meer eigentijdse invulling.
Emancipatie heeft volgens hem te maken met de geestestoestand van mensen. ,,Veel te veel mensen zijn overspannen of depressief, helemaal niet happy. En dat heeft allemaal te maken met, die ervaring heb ik als therapeut, de vragen: Wat doe ik? en Wat wil ik eigenlijk doen?''
Phoa studeerde fysiotherapie, acupunctuur, sportfysiotherapie en manuele therapie. Van 1978 tot 1991 hield hij er een vrijgevestigde paramedische praktijk in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel op na.