nieuws

Balkenende draagt Phoa voor bij koningin

ROTTERDAM - Premier Balkenende zal Khee Liang Phoa (LPF) bij de koningin voordragen als staatssecretaris van Emancipatie en Familiezaken op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De minister-president heeft Phoa, de derde LPF-kandidaat voor deze baan, vrijdagmiddag ontvangen, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.
De premier voerde vrijdagmiddag een gesprek met hem, nadat minister De Geus (Sociale Zaken) dat al eerder had gedaan. Balkenende noemde Phoa een goede en zeer gemotiveerde kandidaat. De premier noemde de nieuwe staatssecretaris met zijn van oorsprong Chinese naam de heer Khee, maar voegde daar aan toe: ,,Maar u mag hem ook Phoa noemen''. Met Phoa heeft de LPF alsnog een allochtoon als bewindspersoon.
Phoa wordt belast met het emancipatiebeleid en familiezaken. Eerder was al Philomena Bijlhout benoemd op die post maar zij trad af wegens haar betrokkenheid bij de Surinaamse volksmilities na de decembermoorden daar. De volgende kandidaat LPF-Fiona de Vilder schopte het niet tot een daadwerkelijke beëdiging en haakte op het laatste moment af.
Khee Lian Phoa was de enige kandidaat die de LPF daarna heeft voorgedragen. De nieuwe staatssecretaris werd op 3 mei 1955 geboren in Rotterdam. Hij is opgeleid als fysio- en manueel therapeut. Sinds elf jaar is hij directeur van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik. In de stichting werken drankfabrikanten samen om alcoholmisbruik tegen te gaan. Phoa is gehuwd en heeft drie kinderen. Na het gymnasium in Rotterdam studeerde hij fysiotherapie en acupunctuur in Amsterdam, sportfysiotherapie op sportcentrum Papendal bij Oosterbeek en manuele therapie in Utrecht.
Van 1978 tot 1991 hield hij er een vrijgevestigde paramedische praktijk in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel op na. In '91 raakte hij als directeur van de STIVA belast met de woordvoering over het gezamenlijke beleid van de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerd (,,Geniet, maar drink met mate'').
Als nevenfuncties heeft hij momenteel het voorzitterschap van de Commissie Jeugd Service Rotary Club Rotterdam Kralingen en dat van het Geselecteerd Jeugdtennis KNLTB District Rotterdam. Als zijn motto draagt hij daar uit: ,,Plezier en succes door te weten wat je doet en te doen wat je weet.'' Als hobby's gaf hij zelf op: tennis, ICT, de Rotary, filosofie, muziek en dans. Ook trekt hij er graag met een caravan op uit.