nieuws

Vriendin Volkert van der G. voorgeleid

ROTTERDAM - Petra L., de vriendin van Volkert van der G., zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam donderdagmiddag besloten en desgevraagd bekendgemaakt.
De voorgeleiding zal vrijdag plaatsvinden. Het OM verdenkt de vrouw van voorbereidingshandelingen voor brandstichting of het veroorzaken van een onploffing.
De vrouw is dinsdag op haar werk aangehouden en verblijft sindsdien in hechtenis op een politiebureau. De rechter-commissaris kan bevelen haar maximaal tien dagen langer vast te houden.
Volgens persofficier van justitie M. Bloos liggen er twee overwegingen ten grondslag aan de beslissing L. voor te geleiden: de verdenking jegens L. is onverminderd en het OM acht het in het belang van het onderzoek de vrouw langer in de cel te houden.
Haar advocaat E. van Gils heeft eerder al laten weten dat L. alle beschuldigingen van de hand wijst. Het OM verdenkt L. niet van betrokkenheid bij de moord op Pim Fortuyn. Van der G. geldt als enige verdachte in die zaak.
De verdenking jegens L. is ontstaan door de vondst van een hoeveelheid chemicaliën die eind juni in de woning van L. en haar partner Van der G. in Harderwijk zijn gevonden. Tevens trof het Explosieven Opruimingscommando een glazen pot met capsules, plakken lood, een zogeheten time-power-unit en een kookwekker aan.
Volgens rapportages van het Nederlands Forensisch Instituut kunnen van de aangetroffen chemicaliën explosieven worden vervaardigd.
Zowel de raadsman van L. als de raadslieden van Van der G. zijn van mening dat de arrestatie van L. slechts is bedoeld als drukmiddel in de zaak tegen Van der G., teneinde hem te dwingen een verklaring af te leggen. Van der G. heeft er tot dusver het zwijgen toegedaan. Hij is sinds 12 juli in hongerstaking.
Van der G. en L. hebben een dochtertje van negen maanden. Volgens advocaat Van Gils is zij ,,in goede handen''.