nieuws

Gemeente R'dam krijgt delen justitiële dossiers

ROTTERDAM - Rotterdam krijgt van het Openbaar Ministerie delen van de justitiële dossiers van veroordeelde voetbalvandalen. Met die dossiers wordt het voor de gemeente gemakkelijker om schade te gaan verhalen op de vandalen.
Dat heeft burgemeester Opstelten geantwoord op vragen van het CDA na de uit de hand gelopen viering van de winst van Feyenoord in de UEFA-cupfinale in de nacht van 8 op 9 mei. Daarbij onstond alleen al aan gemeentelijke eigendommen een schade van bijna 50.000 euro. Het CDA vroeg om de schade op de vandalen te verhalen.
Uit de antwoorden van Opstelten blijkt dat dat tot nu toe eigenlijk nooit is gebeurd omdat het altijd lastig te bewijzen was wie wat had gedaan. Met de dossiers hoopt de gemeente dat dat iets makkelijker wordt. ,,Al was het alleen maar om een signaal af te geven'', aldus de woordvoerder van de burgemeester. Die benadrukt dat het OM uitgebreid getoetst heeft wat wel en niet naar de gemeente kan. In principe gaat het alleen om gegevens die tijdens het openbare strafproces bekend zijn geworden.