nieuws

Interim-bestuur en fractie LPF sluiten vrede

ROTTERDAM - Het interim-bestuur van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en een delegatie van de fractie hebben vrijdag in Rotterdam een ,,goed en constructief'' gesprek gevoerd over de onderlinge verhoudingen.
Dinsdag oordeelt de LPF-fractie over de afspraken, maar ,,de vrede hangt in de lucht'', aldus LPF-Tweede-Kamerlid Janssen van Raay.
Interim-bestuurder Maas zegt dat de fractie nu begrijpt ,,dat we ook met de vereniging op de goede weg zijn''. Afgezien van het normaliseren van de verhoudingen waren de financiën van de LPF een van de belangrijkste onderwerpen.
Volgens Maas bedraagt de totale schuld van de LPF ongeveer 350.000 euro. De grootste schuldeisers (ongeveer 230.000 euro) zijn de kranten die nog geld van de LPF te goed hebben voor advertenties. Maas wil niet zeggen hoe, maar hij voorspelt ,,dat het wel goed komt'' met de schulden.
Eerder stelde hij voor om de 26 fractieleden te vragen 15 procent van hun salaris in de partijkas te storten. Dit plan lijkt echter niet meer serieus op tafel te liggen. Volgens Janssen van Raay was het een onzalig idee en was het bovendien wettelijk niet mogelijk Kamerleden te verplichten een bijdrage te leveren aan de partijkas. ,,Maar iedereen die vrijwillig wil storten in de partijkas, moet dat vooral doen.''
Maas heeft het accountantsbureau Deloitte & Touche ingeschakeld om de schuldenpositie van de LPF precies in kaart te brengen. Het is de bedoeling dat dit voor eind oktober is gebeurd, want dan willen partij en bestuur een algemene ledenvergadering uitroepen om een nieuw en definitief bestuur te kiezen. Maas denkt erover zich dan kandidaat te stellen.