nieuws

Keppel Fels neemt Verolme Botlek toch over

ROTTERDAM - Het bedrijf Keppel Corporation uit Singapore neemt een belang van 85 procent in de reparatiewerf Verolme Botlek. Keppel betaalt daar 18,3 miljoen euro voor. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.
In januari vorig jaar ging een overname door Keppel van de Rotterdamse werf, onderdeel van de RDM-groep, op het laatste moment niet door. Onder meer boekenonderzoek en fiscale bepalingen hielden de verkoop toen tegen.
De resterende 15 procent van de werf komt voor 10 procent in handen van het management en voor 5 procent bij een stichting van werknemers. De divisie van Keppel die Verolme overneemt, Keppel Fels, bouwt offshoreplatforms voor de olie- en gaswinning. Keppel denkt met de aankoop voet aan de grond te krijgen op de Europese markt, vooral als het gaat om oliewinning op de Noordzee. Keppel heeft wereldwijd klanten, zoals in de Golf van Mexico, Brazilië en West-Afrika, Centraal-Azië en het Midden-Oosten.
Verolme Botlek, dat in 1954 van de grond kwam dankzij de legendarische scheepsbouwer Cornelis Verolme, behaalde vorig jaar een omzet van 132,5 miljoen euro. Het bedrijf ligt centraal in de Rotterdamse haven en heeft onder meer drie reparatiedokken. Er werken ongeveer 375 mensen.