Laatste tests voor ‘Oleg Strashnov’

Het schip ‘Oleg Strashnov’ ligt op dit moment bij de Rotterdamse Maasvlakte. Het is het eerste schip ter wereld dat vijfduizend ton kan tillen en daarnaast hard kan varen. In Rotterdam wordt het voor de laatste maal getest.

Op zee worden wel vaker kranen ingezet die vijfduizend ton, oftewel vijf miljoen kilo kunnen tillen, maar deze zijn gebouwd in de vorm van een ponton en kunnen dus niet snel van de ene klus naar de andere varen. De ‘Oleg Strashnov’ is het eerste vaartuig dat dit wel kan, omdat het in de vorm van een schip is gebouwd. Doordat de 134 meter hoge kraan naar beneden gehaald kan worden, kan het onder de meeste bruggen door.

Volgens eigenaar Seaway Heavy Lifting is er veel behoefte aan dergelijke schepen omdat er door de hoge olieprijs steeds moeilijker winbare olie- en gasvelden worden geëxploiteerd. Daarnaast kan het schip een rol spelen bij de bouw van nieuwe, grote windmolenparken op zee, waar verouderde installaties worden weggehaald. 

Het schip had eigenlijk al een jaar geleden in bedrijf moeten zijn. Volgens Gusto/MSC, IHC Merwede en Seaway Heavy Lifting, de partijen achter de bouw van het schip, is de vertraging ontstaan door de complexe en vele nieuwe technieken.

Op dit moment worden in Rotterdam de laatste testen uitgevoerd. Als deze goed verlopen kan het schip worden gedoopt. De Oleg Strashnov kostte in totaal 500 miljoen dollar, maar de zaken gaan goed: het schip is al geboekt tot in 2013.

Deel dit artikel: