nieuws

Gemeente Rotterdam wil luiers recyclen

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam wil kinderdagverblijven overhalen hun babyluiers te recyclen. Dat is een onderdeel van het project milieuzorg. Met het hergebruik wil Rotterdam de afvalberg verkleinen.
De vieze luiers worden niet schoongemaakt, maar afgebroken. ,,Het schijnt enorm te stinken in zo'n fabriek'', zegt een woordvoerster van de gemeente Rotterdam. ,,De luiers worden versnipperd en dan afgebroken naar papierpulp, plastic korrels, compost en water.''
Het Arnhemse bedrijf Knowaste is volgens eigen zeggen het enige bedrijf ter wereld dat luiers recycled. ,,Het is helemaal niet onhygiënisch'', zegt directeur N. Willems. ,,Het is gewoon een hele schone fabriek. De vieze luiers worden versnipperd en dan moeten de snippers bezinken in een bak met water. Zo scheiden we de inhoud van de luiers.'' Het bedrijf kan zeventig miljoen kilo luiers per jaar verwerken.
De gemeente Rotterdam en Knowaste willen het liefst een inzamelsysteem ontwikkelen. In Arnhem leveren ouders hun vieze luiers al bij sommige kinderdagverblijven in. Die worden dan in een container naar Knowaste overgebracht.