nieuws

Ex-LPF'er Kievits deels gerehabiliteerd

ROTTERDAM - Voormalig kandidaat M. Kievits van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is deze week door de president van de rechtbank in Zutphen voor een deel in het gelijk gesteld.
Zijn voormalig werkgever, het Landelijk Selectie- en Opleidingsinstituut (LSOP) in Apeldoorn, moet in een persbericht aan het ANP verklaren dat Kievits nooit ''officieel'' beschuldigd is van seksuele intimidatie of disciplinair is gestraft.
Als aan die eis niet wordt voldaan, staat daar een straf van 100 euro per dag (tot een maximum van 10.000 euro) op. Bovendien moet het LSOP ook de kosten van het geding betalen. Kievits vroeg in het kort geding ook om vergoeding van de advocaatkosten, zo'n 6400 euro. Daar ging de rechter niet mee akkoord. Net zo min als met het verzoek van Kievits om het LSOP te verplichten tot het plaatsen van advertenties met een rectificatie in diverse dagbladen.
De docent aan de Nederlandse Politieacademie kwam in het nieuws nadat diverse media hadden gemeld dat hij verdacht werd van seksuele intimidatie van een studente. Het LSOP was voor die geruchten al gestart met een intern onderzoek naar het reilen en zeilen van Kievits. Zo zouden er strafrechterlijke aangiften bij de politie in zijn woonplaats liggen. LPF haalde hem van de kandidatenlijst toen de geruchtenstroom over de vermeende seksuele intimidatie aanhield.
Voor het kort geding afgelopen vrijdag kwam het LSOP al met een brief op de proppen waarin de man van alle blaam werd gezuiverd. Voor de voormalige docent was het echter een principezaak geworden. Zijn naam moest in ere hersteld zodat een politieke carrière bij de LPF mogelijk was. "Kamerlid worden kan niet meer. Maar er komen ook andere functies beschikbaar: Eerste Kamerleden, staatssecretarissen, ministers. Mijn rol is nog niet uitgespeeld''.